

AGENDA BOARD OF LIVESTOCK MEETING *February 21, 2018* MT Department of Livestock Board Room #319 301 N. Roberts - Helena, MT

Agenda items may vary as much as one hour earlier or later. Items may be added or deleted up to 48 hours prior to the meeting. Look for changes at <u>www.liv.mt.gov.</u>

8:00 AM CALL TO ORDER

Duration

8:00 AM BOARD ADMINISTRATIVE CONSENT ITEMS: 10 minutes

- Approval of Past Meeting Minutes
 January 23, 2018
- Bureau Reports
 - Livestock Loss Board
 - Milk Control Board
 - Veterinary Diagnostic Lab
 - Milk & Egg Bureau
 - Meat & Poultry Inspection Bureau
 - Annual Self-Assessment-Civil Rights
 - ✓ Meeting with Ron Eckel FSAB
 - ✓ Communication with
 - Establishments
 - ✓ Annual Report
- Out-of-State Travel Requests
 - Animal Health & Food Safety Division
 - o Milk Control Bureau
 - Centralized Services Division

8:10 AM OLD BUSINESS

- Personnel Committee Update
 - Deputy Executive Officer Position
- Legislative Audit Update
 - Brucellosis Performance Update
- Meat & Poultry Inspection Process Improvement Committee Report
 - Appeal Process Update
 - Food Recall Process Approval
- Overall DOL Appeal Rule Update

60 minutes

9:10 AM	 NEW BUSINESS Economic Affairs Interim Committee Update Finance Committee Update 	45 minutes
9:55 AM	RECESS	20 minutes
10:15 AM	 LEGAL COUNSEL UPDATE Legal Update from DOL Legal Counsel, Rob Stutz (May require Executive Session) 	45 minutes
11:00 AM	CENTRALIZED SERVICES DIVISION REPORTS	
11:00 AM	 Predator Control Update on Activities of USDA-Wildlife Services as Cooperative Partner 	15 minutes
11:15 AM	 Fiscal Bureau February 2018 – June 2018 Expenditure Projections January 31, 2018 Budget Status Report Year-to-Date as of January 31, 2018 Revenue Comparison Per Capita Fee Reporting and Collection Update 	45 minutes
12:00 PM	LUNCH	60 minutes
1:00 PM	ANIMAL HEALTH & FOOD SAFETY DIVISION REPORTS	
1:00 PM	 Animal Health Bureau Update on Preparation for 3-Day Functional FMD Exercise (May 8-10, 2018) Import Office Overview VDL – Update from Legislative Fiscal Division on Lab Study Committee 	45 minutes
1:45 PM	BRANDS ENFORCEMENT DIVISION REPORTS	
1:45 PM	Brands Enforcement DivisionFort Supply Contract Renewal	45 minutes

2:30 PM	RECESS	15 minutes
2:45 PM	Comments from the Public on Non-Agenda Items/Comments from Producer Organizations	60 minutes
3:45 PM	Set Date for Next Board Meeting	15 minutes
4:00 PM	Adjourn	